instagram  telegram 2

Телефон: 066 183-78-12

14.04.2022 р. Верховна Рада України прийняла Закон України «Про внесення змін до Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" щодо окремих питань проходження військової служби іноземцями та особами без громадянства» № 2197-IX, який набрав чинності 23.04.2022 р.

Відповідно до пояснювальної записки до Закону вбачається, що  27 лютого 2022 року Президент України В. Зеленський звернувся до громадян іноземних держав із закликом прибути до України, долучитися до опору російським окупантам і захисту світової безпеки та приєднатись до Інтернаціонального легіону оборони України.

На заклик Глави держави відгукнулись тисячі іноземців, які почали прибувати до України та вливатись до лав українських сил оборони. З усіма іноземними добровольцями проводиться робота з їх відбору та укладання контрактів на військову службу у відповідності до положень Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» та Положення про проходження військової служби у Збройних Силах іноземцями та особами без громадянства, затвердженого Указом Президента України від 10 червня 2016 року № 248 (надалі – «Положення»)

Зазначеними актами іноземцям надається право вступити на військову службу за контрактом у добровільному порядку.

Слід також відмітити, що відповідно до п. 7 Положення  іноземці, які відповідно до закону проходять військову службу, є військовослужбовцями Збройних Сил України і для прийнятих на військову службу іноземців встановлюється випробувальний строк два місяці, про що зазначається в контракті про проходження військової служби (п. 8 Положення).

Відповідно до п. 23.Положення строк проходження військової служби може бути продовжено за новим контрактом до досягнення граничного віку перебування на військовій службі:

  • для військовослужбовців, які проходять військову службу на посадах рядового складу, - на 3 роки;
  • для військовослужбовців, які проходять військову службу на посадах сержантського та старшинського складу, - на строк від 3 до 5 років.

Водночас, недостатньо врегульованими залишаються питання визначення строків проходження військової служби іноземцями та особами без громадянства, зокрема, в особливий період, з моменту оголошення мобілізації та у період воєнного стану. Низка іноземців, які володіють належною військовою підготовкою, бойовим досвідом та прагнуть допомогти Україні, мають обмеження щодо перебування в Україні з особистих, зокрема сімейних, причин. Це вимагає визначення окремих положень для таких осіб.

З метою вдосконалення законодавчої бази для врегулювання вище зазначених питань, а також забезпечення максимально можливої кількості добровольців з числа іноземців та осіб без громадянства і гнучкості у їх використанні для посилення сил оборони України, прийнято Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу» щодо окремих питань проходження військової служби іноземцями та особами без громадянства».

Так, внесені зміни до Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу", зокрема:

1) статтю 21-2 після частини першої доповнити двома новими частинами такого змісту:

"2. Для військовослужбовців із числа іноземців та осіб без громадянства, які приймаються на військову службу за контрактом та призначаються на посади, встановлюються такі строки військової служби в календарному обчисленні:

  • для осіб рядового складу - 3 роки;
  • для осіб сержантського і старшинського складу - від 3 до 5 років.
  1. Під час дії особливого періоду військовослужбовцям із числа іноземців та осіб без громадянства, які проходять військову службу за контрактом, гарантується можливість припинення (розірвання) контракту за власним бажанням".

ВИСНОВОК: Таким чином, можливість припинення (розірвання) контракту за власним бажанням для військовослужбовців із числа іноземців та осіб без громадянства та визначення відповідних строків проходження ними військової служби у період воєнного стану сприятиме збільшенню кількості високопрофесійних іноземних військовослужбовців, які мають бажання вступити до лав Збройних Сил України та можливість надати дієву підтримку нашій державі у протидії зовнішній збройній агресії.

 

Матеріал по темі: «Бойова техніка держави – агресора в обмін на гроші»

 

 

«НІ ВІЙНІ», «НЕТ ВОЙНЕ»,  «NO WAR»; «НІ ВІЙНІ», «НЕТ ВОЙНЕ»,  «NO WAR»; «НІ ВІЙНІ», «НЕТ ВОЙНЕ»,  «NO WAR»; «НІ ВІЙНІ», «НЕТ ВОЙНЕ»,  «NO WAR»; «НІ ВІЙНІ», «НЕТ ВОЙНЕ»,  «NO WAR»

 

 

Теги: іноземні військові, служба за контрактом, контрактники, наймані військові, воєнний стан, Адвокат Морозов

іноземні військові, служба за контрактом, контрактники, наймані військові, воєнний стан, Адвокат Морозов